Piratfenomenet IPTV växer i laglig gråzon

Fler och fler använder tjänsten – som kodar av tusentals kanaler utomlands. ”Det är bekvämt”, säger en anonym IPTV-användare.

IPTV beskrivs som ett helt nytt sätt att titta på TV. Utan utrustning som antenn eller parabol. Det som krävs är en internetuppkoppling på minst 8 mbit/s och hos vissa leverantörer får användaren ta del av tusentals kanaler från olika länder.

Men fenomenet är något av en laglig gråzon, då det är olagligt att avkoda kanaler i Sverige. Däremot är det lagligt att inneha pirat-TV så länge avkodningen av kanalerna inte sker hos slutanvändaren.

Med IPTV sker avkodningen hos en så kallad hosting-leverantör som är belägen utanför EU, och därför är IPTV lagligt.

– Det är bekvämt, lättillgängligt och skönt att slippa betala en stor summa pengar för alla kanaler, säger en anonym IPTV-användare till Magazin24.

Hur fick du upp ögonen för IPTV?

– Genom bekanta som hade det tidigt. Jag hörde om det redan i våras men det dröjde innan jag tog tag i det så nu har jag haft det i cirka två månader.

Hur ser du på den lagliga aspekten?

– Det är ju en gråzon men det är väl något man inte riktigt bryr sig om, antar jag. Jag har gått mot rött också. Det finns helt enkelt värre saker man kan göra.

Vad är det som lockar mest med IPTV?

– Att det är bekvämt som sagt. Jag kollar mest på sport och då är det skönt att få alla kanaler och till exempel kunna titta på en fotbollsmatch där man hör de italienska kommentatorernas jubel. Det känns mer genuint än på svenska kanaler.

Daniel Nordqvist som är chef på Köpings Kabel-TV AB är positivt inställd till IPTV som är helt laglig.

– Vi ser det som ett bra komplement till linjär-TV, men det är klart att det seglar upp som någon slags konkurrent till oss. För små och medelstora leverantörer handlar det mycket om rättigheter och det är ganska synd att vi inte riktigt har samma möjligheter och inte kan tävla på samma nivå som de större leverantörerna. Men rent tekniskt är det ingen svårighet och vi har allt som krävs.